Zorgen, wat doe je ermee

Van mijn bedrijf een succesvolle onderneming maken gaat niet van een leien dakje.
Ondanks dat ik steeds meer klanten mag helpen voel ik me bezorgd en onrustig omdat ik aan het begin van dit jaar (nog) niet weet wat ik wil gaan doen. Verder gaan met mijn workshops Groen Licht? Een cursus met oefenavonden in het omgaan met belemmerende gedachten? Een week op het platteland om je helemaal te richten op wat jouw volgende loopbaanstap wordt? Allemaal ideeën die ( ja, ja, ook bij mij) op mitsen en maren stuiten. En nu ik (nog) niet helder heb waar ik mijn geld mee ga verdienen slaan de zorgen toe.

 

Zorgen.

Om de toekomst.
Ze zijn nauwelijks weg te denken in ons leven en vreten energie.
In het slechtste geval vullen de beelden van alles wat er fout kan gaan je hoofd en raak je verstrikt in negatieve gedachten. Je doemscenario’s bestaan enkel in je hoofd en het is nog lang niet zo ver. Maar door er steeds aandacht aan te geven voed je je onrust. Je angsten en zorgen worden groter. Je komt er niet meer uit.
Een andere mogelijkheid is dat de zorgen je aanzetten om in actie te komen. Je gaat iets doen waarvan je denkt dat het je toekomst ‘veilig’ stelt. Dit lijkt een beter scenario, niet?
Maar ze hebben dezelfde valkuil.

 

Ze gaan beide uit van angst en van de verwachting dat  je je toekomst kunt ‘verzekeren’.
Helaas is dat een illusie, er is niets zeker aan de toekomst:

  • het sociale stelsel verandert en de AOW bestaat misschien wel niet meer als jij met pensioen mag,
  • je wordt ziek,
  • je hebt een huis in Groningen ( zekere investering, dacht je ooit) waar de aardbevingen je huis onverkoopbaar maken,
  • de banken crashen en al je spaargeld verdampt.

Je vertrouwt erop dat wat er op enig moment is er altijd zal blijven.
Omdat je in je hart wel weet dat dit niet klopt blijven je zorgen bestaan.

 

Wat kun je dan wel doen? Met die zorgen?

Ik praat met mijn zorgen en onrust.
Ze hebben me wat te zeggen.
Bijvoorbeeld dat ik er aan twijfel of er wel werk is. Of dat ik bang ben het echt niet te weten….
Ik stop mijn twijfels niet weg maar zie ze onder ogen. Dat is niet altijd leuk want mijn ‘mooie’ zelfbeeld loopt dan een deukje op: “gut, ik ben toch niet zo sterk en alwetend als ik mezelf ( en anderen) wil doen geloven”. Maar het helpt wel om mezelf te zien en te accepteren zoals ik ben.
Mezelf kennen maakt dat ik ook beter op mezelf kan vertrouwen. Dat geeft rust…..een beetje, want o, wat zijn die gedachten sterk!

 

Dan onderzoek ik mijn zorgen. Kloppen ze wel? Zou het ook anders kunnen zijn?
Zelfs in tijden van crisis is er werk. ‘Ander’ werk dan ik gewend ben om te doen maar er zijn vast wel mogelijkheden. Zoals een ouder iemand helpen met boodschappen doen in ruil voor een boterham? Het zou zomaar kunnen. Maar… kan ik dat wel vragen?
Nieuwe zorgen, om ook weer te onderzoeken.

Tja, en wat gebeurt er als ik het niet weet? Als ik vind dat ik het zelf moet kunnen kom ik geen spat verder. Dan blijven mijn zorgen bestaan. Hulp vragen en te rade gaan bij anderen is dan een mogelijke oplossing. Maar…. wat zullen ‘ze’ dan van me vinden of zeggen?  Nog meer onderzoek.

 

Ik zet er andere, meer positieve gedachten voor in de plaats.
Tenslotte is er niemand die kan bewijzen dat negatieve gedachten meer ‘waar’  zijn dan positieve.
Dan kan ik net zo goed kiezen voor de positieve!
Hou ik er in ieder geval nog een beter gevoel aan over!
Bijvoorbeeld op mijn angst of ik iets wel kan vragen kan ik bedenken dat ik ‘een nee heb, en een ja kan krijgen’. Dat maakt dat ik me optimistischer voel en me ook minder afhankelijk maak van de uitkomst. Er hangt geen waardeoordeel over mezelf aan vast. Dat geeft zeker minder zorgen en meer rust!

 

Zorgen.

Doe er wat mee.
Zie wat er gebeurt, wat het resultaat is en borduur daar weer op verder.
Hang er geen kaartje aan met ‘goed’ of ‘fout’.
Vertrouw op je vermogen om je aan te passen en mee te bewegen.
Vertrouw op jezelf.
Daar kun je zelf voor zorgen.

 

Brigitte

 

Nu heb ik een vraag aan jou:
Wat zou jij graag zien dat ik ga aanbieden?
Waar heb jij behoefte aan?
Wat zijn jouw vragen waar je een oplossing voor zoekt?

Deel je het met me in het commentaarveld? Alvast bedankt!

.

You may also like

Leave a comment