Van moeten naar mogen…

In mijn trainingen en gesprekken komt ‘doen’ steevast aan bod. Een (droom)wens hebben is mooi en nodig om het vuurtje brandend te houden maar zonder hard werken kom je er niet. Dat je daarbij met vallen en opstaan leert mocht ik ook weer eens zelf aan den lijve ondervinden.
 

Adviezen

Met het opzetten van mijn business ben ik te rade gegaan bij diverse experts. Vooral marketing is een favoriet onderwerp waarin ik mezelf (nog) verre van bekwaam acht. Daarom volg ik Webinars, trainingsweekenden en workshops, lees ik boeken en heb ik iemand die mij helpt om mijn on-line acties te monitoren en bij te stellen. Veel nieuwe informatie, heel veel interessante zaken en ook heel veel adviezen. Met als doel: meer klanten aantrekken.
 

Uitvoering

Een van die adviezen heb ik in de weken voor koningsdag omgezet in het maken van een Facebook-marketingplan  en koningsdagactie. De laatste betrof een leuke campagne, al zeg ik het zelf, waar je je als klant geen buil aan kon vallen: door je aan te melden voor een gratis adviesgesprek kon je ook een gratis training winnen! Dat zou toch moeten werken….
 

Resultaat

Terwijl de campagne loopt en Koningsdag nadert zie ik dat mijn advertentie aan veel mensen is getoond, er tientallen kliks zijn naar mijn website maar er komt geen enkele aanmelding uit voort. Dan zakt de moed je toch even in de schoenen en vraag je jezelf af: “wat heb ik fout gedaan?” De verwachting die ik had was dat als ik de adviezen van de experts zou opvolgen dat dat het gewenste resultaat zou opleveren. Dat was dus niet zo en daar werd ik ook wel een beetje moedeloos van. Zelfs mijn creatieve impuls om op Koningsdag zelf op een originele manier te gaan lobbyen zakte er compleet van in elkaar. Ik zag er het nut niet (meer) van in.
 

Omdenken

Op de woensdagochtend van Koningsdag bedacht ik me echter dat ik wel thuis achter mijn computer kon blijven zitten maar dat ik daarmee een kans om (veel) mensen te zien en aan te spreken voorbij zou laten gaan! De gedachten die me echter toch nog tegenhielden moest ik nog ombuigen:

  • als ik het op minder grote schaal doe en in mijn oude buurt kan ik op een ontspannen manier de bekendheid met mijn bedrijf vergroten,
  • de uitvoering hoeft niet perfect te zijn en
  • laat ik ook genieten van de vrijmarkt en mijn tevredenheid niet af laten hangen van een bepaald resultaat.

Kortom: Laat ik plezier hebben, ik neem mijn kaartjes mee en ik zie wel wat er van komt!

En wat er van kwam was dat ik gezellig met mijn oude buurtgenoten heb staan kletsen, af en toe mijn verhaal en aanbod deed en ik zowaar voor twaalf uur ’s nachts twee aanmeldingen had!
 

Heilig moeten

Toch kon ik het goede resultaat niet zo ontvangen en waarderen dat ik er weer energie van kreeg. Mijn kaarsje bleek op te zijn. Maar hoe kon ik mezelf helpen ontspannen? Op LinkedIn had ik al een bijdrage voorbij zien komen hoe je jezelf als ZZP-er ‘vrij’ kunt geven. Eerste gedachte bij mij was: “ja, maar dat levert geen klanten op en ik moet aan de gang blijven” (Volgens de experts)
 

Herkenning

Deze gedachtegang herkende ik van eerdere momenten in mijn leven waarbij ik de waarschuwing vaak in de wind heb geslagen. Nu besefte ik dat er stiekem veel ‘moeten’ in mijn hoofd was gekropen. Ook mijn lijf gaf hier uiting aan doordat ik maagpijn kreeg bij het eten. Toen realiseerde ik me dat dat wel eens kon betekenen dat ik er letterlijk mijn buik ‘vol van had!’.
 

Erkenning

Nu kon ik mezelf op de kop gaan geven omdat ik zo dom was geweest om weer in mijn valkuil te trappen maar ik vertel mijn klanten juist dat je, door tegen jezelf te vechten, alleen maar meer energie verliest. Erkennen dat iets bij je hoort, het een plaats geven en niet groter maken dan het is helpt beter. Toch had ik de opmerking en een vraag van een goede vriendin van me nodig om even echt stil te staan bij wat ik aan het doen was en mijn eigen oplossing te vinden.
 

Inzicht

De opmerking betrof het opvolgen van mijn eigen advies welke ik ook aan mijn klanten meegeef: je doel en je actieplan zijn nodig om je focus te houden maar gun jezelf het tempo wat bij jou en jouw levensfase past om er te komen.

De vraag was hoe ik vakantie definieerde…..en of ik dat ook vanuit huis kon doen. Ik moest er even over nadenken en kwam tot de conclusie dat de dingen die ik opnoemde met elkaar gemeen hadden dat ik me liet leiden door wat ik op dat moment wilde doen of waar mijn handen naar stonden. Niets moet, alles mag. En ja, dat kon ik ook vanuit huis doen en de komende week bood me daar ook alle mogelijkheden toe. Ondanks dat ik afspraken had staan zag ik allerlei manieren om deze in te passen in een vakantiestemming.

Dat was wel de belangrijkste eyeopener: het ging niet om de een of andere verre bestemming (‘Tuinesië’ voldeed prima!), het ging om mezelf in de stemming brengen.
 

Van moeten naar mogen

Om mezelf in de stemming te brengen heb ik allereerst mijn gedachten bewust omgedraaid van moeten naar mogen:

  • mogen genieten van het geven van een presentatie zonder daar direct klanten uit te moeten halen,
  • mogen volgen van een Webinar zonder er meteen weer wat mee te moeten,
  • mensen mogen ontmoeten tijdens een businesslunch zonder directe verkoop in mijn achterhoofd,
  • de deelnemers van mijn Boostcamp mogen volgen en begeleiden zonder druk in mijn hoofd dat het geen cent oplevert.

 

Eigen keuze

Wat het me opleverde was dat ik weer kon genieten van het moment zelf. Van het heilig moeten bleef niets meer over omdat ik ieder moment de keuze had om te doen wat ik van mezelf mocht doen. Dat bracht de blijheid, de vrijheid en de energie terug die ik zo graag aan anderen meegeef.

Wat ik hiervan geleerd heb is dat ik mijn eigen advies hoger in mijn vaandel mag zetten:

Gun jezelf wat je ook aan anderen gunt!

En in dit kader betekent dat voor mij dat ik goed zal blijven luisteren naar de adviezen van anderen, af zal wegen òf en zo ja, hoe het bij mij past en dàt te doen èn mezelf gunnen om mijn eigen weg te gaan!

Dit klink als een advies….en daarom heb ik er nog een:

Ben je bewust van het advies wat je aan anderen geeft want het is vaak het advies wat je zelf nodig hebt!

 

Hoe ga jij om met adviezen?

En welk advies zou jij een ander niet willen onthouden?

Deel het in het commentaarveld en inspireer anderen hiermee!

 

Brigitte

 

Wil jij van moeten naar mogen op werkgebied?

Bewust worden van wat je het liefste zou willen (gaan) doen en je eigen keuzes hierin maken geeft je vrijheid, blijheid en energie. Meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek en we bekijken samen wat ik voor je kan betekenen.

You may also like

Leave a comment