Maar…..kun jij dat wel?

Herkenbaar?

Je vertelt aan je beste vriendin dat je droomt van een carrièreswitch. Je wil iets heel anders gaan doen dan je altijd hebt gedaan. Zij reageert met een voorzichtig “maar……kun je dat wel?” Die vraag heb je jezelf al tig keer gesteld en haar reactie weerspiegelt jouw eigen twijfel. Je voelt je onzekerheid toenemen. Laat je dit jouw droom om zeep helpen of kun je het tij keren?

In dit blog geef ik je twee tips hoe je met onzekerheid om kunt gaan.

 

Onzekerheid

 • Komt in allerlei vormen en maten voor.
 • Is lastig, je voelt je er oncomfortabel bij.
 • Ik ken niemand die er geen last van heeft.
 • Kan je flink tegenhouden.
 • Vraagt een duwtje in de rug om er overheen te stappen.

 

Een voorbeeld

Ik ben (nog) altijd onzeker bij het schrijven van mijn blogs.

Waarover zal ik schrijven? Is dat wel iets waar jij, lezer, behoefte aan hebt? Is het wel zinnig wat ik te melden heb? Is het wel iets nieuws? ( Ik het zo vaak het idee steeds maar weer hetzelfde te vertellen..) Gaat het me op tijd lukken? Doe ik er weer niet te lang over? Moet ik het niet sneller kunnen? Ben ik wel deskundig genoeg? Is het niet allemaal prietpraat?

Deze gedachten kunnen me misselijk maken en dan blokkeer ik volledig. Wat natuurlijk niet echt helpt. Gelukkig heb ik daar wat op gevonden.

 

 1. Kijk naar wat die twijfels je te vertellen hebben.

 

 • Dat je iets niet kunt, als vast/absoluut gegeven?
 • Dat je bang bent om iets niet te kunnen?
 • Of twijfel je òf je iets zou kunnen?

 

Jij hebt de mogelijkheid niet.

In het eerste geval ben jij ervan overtuigd dat je iets niet kunt. Jij hebt de mogelijkheden, omstandigheden, vaardigheden en kwaliteiten niet. Daar valt weinig tegenin te brengen. Het is iets wat je gelooft en je zult daar gemakkelijk voorbeelden van en bewijzen voor kunnen vinden.

Overtuigingen weerspiegelen een geloof wat je over jezelf hebt. Het is niet de waarheid, de realiteit maar je denkt vaak van wel. Het zijn ankers waar je houvast aan hebt ( zo ben ik, zo ziet de wereld er uit, zo moet het) maar die je ook op je plaats houden. Je ziet geen andere mogelijkheid.

 

Er is een mogelijkheid dat je iets kunt verliezen.

In het tweede geval gaat het niet om datgene wat er van je gevraagd wordt maar om wat er op het spel staat. Bij een spel gaat het vaak over winnen en verliezen. Angst geeft aan dat je je richt op wat je te verliezen hebt. Denk daarbij bv. aan het verliezen van je status  als de sterke of alleskunner of het verliezen van kwaliteiten. Wat je eerder in je leven verworven hebt geeft je ook houvast. Het is iets waar je op vertrouwt en waar je je waarde aan ontleent. Dat in de waagschaal stellen weegt vaak zwaarder dan alleen wat je moet kunnen. Je ziet vooral de mogelijkheid van verlies en blijft liever bij de zekerheid van wat je hebt.

 

Er is een mogelijkheid dat je iets kunt winnen.

Het derde geval heeft een meer positieve insteek. Je weet niet of je iets kunt omdat je het nog nooit gedaan hebt. Dus het kan nog alle kanten opgaan. Meestal vergelijk je de (nieuwe) situatie  met eerdere ervaringen en wat daar het resultaat van was. Je schat je mogelijkheden in om het te leren en bent realistisch in je kans op slagen en niet slagen. Je houdt je vast aan de realiteit zoals die zich aan je voordoet en kijkt vanuit het perspectief dat je er altijd iets bij wint.

 

In mijn geval ben ik vooral bang iets te verliezen nl. jouw waardering en mijn status als professional.

 

 1. Leer surfen

 

Hiermee bedoel ik dat je leert hoe jij met je gedachten en overtuigingen om kunt gaan. Op zo’n manier dat het jou verder helpt.

 

Stel je voor dat je in rustig water bent en je hebt een surfplank waarvan je weet dat die blijft drijven. Daar heb je houvast aan. Je weet dat je niet zult verdrinken zolang je daar aan vast zit. De plank is als een anker met het grote verschil, met de eerder genoemde, dat deze je niet op dezelfde plaats houdt maar met jou mee kan bewegen.

 

Jouw gedachten zijn als die golf die aan komt rollen. Je kunt twee dingen doen: het over je heen laten komen, kopje onder gaan en meegesleurd worden of je gaat staan en kijkt hoe je mee kunt liften op die golf.

In beide situaties kom je wel verder maar de beleving is duidelijk anders. In het eerste geval ben je stuurloos en zul je weinig plezier beleven aan de golf. In het tweede geval kijk je waar en hoe je kunt sturen. Je haalt het waardevolle uit je twijfels: de kracht, de richting, de hoogte en gebruikt dit. Mogelijk val je en ga je ook kopje onder maar je hebt op zijn minst een beter gevoel omdat je iets gedaan hebt!

 

Ik kan bv. mijn twijfels of jij mijn blogs zinvol vindt gebruiken om er achter te komen of dat zo is. Als ik niets doe zal deze vraag me steeds weer achtervolgen en blijven belemmeren. Dan ga ik iedere keer weer kopje onder in onzekerheid. Maar ik kan je ook een vraag stellen. Zeker weten dat ik met de antwoorden weer verder kom!

 

Twijfel je?

Door dingen te doen ontdek je, leer je en groei je.

Wil je zekerheid?

Ga dan bewust de ‘verkeerde’ kant op en je zult merken of het klopt.

 

 

Welke vraag heb jij of wat zou jij een interessant onderwerp vinden waar ik over kan bloggen?

Laat het me weten in het commentaarveld!

 

Brigitte

You may also like

2 comments

 • ilse augustus 25, 2018   Reply →

  Harstikke leuke blog, met nuttige tips!
  Bedankt ( again…)

 • moedtraining augustus 27, 2018   Reply →

  Graag gedaan Ilse!
  Heb je nog onderwerpen waar ik jou mee van dienst kan zijn?

Leave a comment