Moed om te kiezen voor werk dat jij het liefste wilt doen

Een voorbeeld van een klant:jump-863058__180
“Ik weet wat ik wil. Ik weet, voel dat dit de juiste keuze is. Ik twijfel een beetje aan mijn kunnen en nu moet ik het lef hebben om het te doen.”

Deze zinnen illustreren in het kort waar het om gaat bij het kiezen voor werk dat je wilt doen:
• de moed om naar jezelf te kijken en te onderzoeken wat je nu echt wilt
• de moed om te kiezen voor datgene wat je echt wilt
• de moed om te kiezen voor onzekerheid en
• de moed om te kiezen om risico te nemen

In de basis betekent dit dat je trouw bent aan jezelf, aan wie je bent en vooral aan wie je wilt zijn!
Dit vraagt moeite en discipline om jezelf steeds weer onder de loep te nemen en je keuzes te maken in lijn met wat je wilt zijn. Wat ook nodig is, is de mildheid naar jezelf toe: weten en accepteren dat je ‘mens’ bent en dat je het niet altijd op kunt brengen om moedige keuzes te maken. Dat mag.

Wat het moeilijk maakt om naar je keuze te handelen is de onzekerheid en de angst die daar vaak mee gepaard gaat.
Onlangs heb ik gesolliciteerd naar een baan in loondienst als coach. Idee daarachter was om enige financiële zekerheid te krijgen en mijn droom om mijn visie op loopbaan coaching in het onderwijs vorm te geven dichterbij te brengen. Uit de gesprekken bleek dat er voor dat laatste (vermoedelijk) niet veel ruimte was en ook voor mijn eigen manier van werken zag ik minder mogelijkheden.

De vragen die daarna bij mij opkwamen waren: “Wil ik dit wel? Wil ik datgene wat ik nu doe opgeven? Wil ik concessies doen ter wille van de zekerheid van een vast inkomen? Waar ben ik bang voor als ik met mijn eigen bedrijf doorga?”

Ik werd bij het onderzoeken van deze vragen geholpen door Sandra Fisser van Coachelle. Zij liet mij even stil staan bij de keuze die ik eerder gemaakt had om mijn eigen bedrijf te beginnen. Zij liet mij mijn droom weer verwoorden en triggerde mij met de opmerking: Get in line en stay in line! Dat was voldoende om mijn angst om onvoldoende klanten te krijgen, om in mijn eigen levensonderhoud te voorzien, onder ogen te zien en ermee te dealen. Daarmee werd het voor mij duidelijk dat ik deze baan niet moest nemen (mocht de keuze op mij vallen) als ik trouw wilde zijn aan mijzelf en wat ik wilde. Toch kon ik mezelf er niet toe zetten om mezelf terug te trekken uit de race en gaf mezelf het comfort van mogelijk niet zelf te hoeven kiezen als ik de baan niet zou krijgen. De keuze is niet op mij gevallen en het feit dat ik opgelucht was zei al genoeg. Had ik mezelf meer gewaardeerd als ik zelf de beslissing had genomen? Zeker, maar het was nog een stap te ver. Wat had ik gedaan als de keuze wel op mij gevallen zou zijn? Dan had ik vriendelijk bedankt.

Welke mechanismen zijn er nu aan het werk bij angst en onzekerheid?
Het liefste willen we er aan ontkomen! En dat doen we bv. door
• onze kop in het zand te steken,
• signalen systematisch te negeren en
• ons (niet) kiezen (voor wat we werkelijk willen) te rationaliseren.

Herken je dit? Je wilt heel graag werken als administratieve kracht en ondanks dat de cijfers over werkgelegenheid in die branche blijvend negatief zijn verzet je je bakens niet en ga je niet op zoek naar ander werk. Rationalisaties hierbij kunnen zijn: “Ik kan niets anders. In het werk wat ik wil doen heb ik geen ervaring en maak ik dus geen kans.” Maar ook de politiek of de wereld kunnen erbij betrokken worden: “De regering moet voor banen zorgen” en “Het is oneerlijk verdeeld”.
Kern bij rationaliseren is dat je de verantwoordelijkheid bij een ander legt en jezelf onkundig en machteloos verklaart.


Moed is de eigenschap om je rationalisaties te overwinnen plus de capaciteit om met je angst en onzekerheid om te gaan.

Wat daarbij helpt is het vinden van jouw innerlijke drijfveren en bestemming in het leven.
Er wordt veel gesproken over werken vanuit je passie en deze kennen en willen vorm geven is een prima manier om werk te (gaan) doen wat bij je past.
Een stap verder is het werken vanuit bezieling. Waar passie komt vanuit jouzelf en daar blijft gaat bezieling verder: dit werken doe je niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen of iets anders. Hierbij staat er vaak veel op het spel waardoor je geen concessies wilt doen, niet aan je inzet en niet aan je waarden. Dit maakt je ongelooflijk sterk om angsten en obstakels aan te gaan!

Vind dus jouw bezieling en
je geeft jezelf het krachtigste cadeau om
je eigen keuzes te maken!

Tot slot zou het mooi zijn om te kunnen zeggen dat moedige keuzes maken je het recht geeft op succes. Helaas is dat niet zo. Je bezieling kan je echter helpen om bij tegenslag weer overeind te komen en vast te houden aan je doel!

Wil jij inspiratie en MOED opdoen om jouw keuze te maken?

Doe dan mee aan het MOEDcamp-for-You. Een hele dag om te onderzoeken wat jij wil en je twijfels leren ombuigen. Een dag om de eerste stap te zetten.

Kijk voor meer informatie op: Moedcamp-for-You

Brigitte

Heb je vragen of wil je reageren op mijn blog? Dat kan in het commentaarveld of via het contactformulier.
En vind je dit interessant om te delen met anderen? Graag!

*Geïnspireerd door Jan van der Vurst (2015) Moed. De kracht van bezieling. Uitgeverij: Houtekiet

You may also like

Leave a comment