De vakantietijd is bij uitstek het moment om alle beslommeringen van het werk of werk zoeken, huishouden en wat al niet meer achter je te laten, uit te rusten en weer nieuwe energie op te doen.

 

In de tijd dat ik docent was had ik hier meer dan voldoende tijd voor. Zes weken om de zaken af te ronden, bij te komen, mijn gedachten aan werk kwijt te raken, andere dingen te doen, nieuwe ideeën te krijgen en energie om er weer met frisse moed tegenaan te gaan.

 

Maar nu heb ik maar één week. Ook nog onwennig om als startend ondernemer mezelf een week vakantie te geven. En tegen de tijd dat die week zich aandient voel ik de energie uit me weg sijpelen. Niet eens in staat om een beslissing te nemen waar ik naar toe zal gaan, nauwelijks blij dat ik vakantie heb.
Toch te lang doorgegaan? In ieder geval voel ik dat ik rust nodig heb om bij te komen. En met maar een paar dagen in het vooruitzicht kies ik voor een bekende plek: Rezonans. Bezinningscentrum en B&B met gelegenheid tot kamperen, mogelijkheid tot het volgen van allerlei spirituele sessies en creatieve workshops. Een plek waar de rust in de grond zit en waar de omgeving uitnodigt tot verstilling en genieten van wat de natuur te bieden heeft.

 

Tijdens de voorbereiding, de reis en mijn eerste dag merkte ik dat ik nog met mijn werk/bedrijf bezig was. “Zal ik mijn marketingboek meenemen?”, “Ik moet niet vergeten naar het UWV te mailen”, “Ik zou die brief nog van feedback voorzien” en ook kreeg ik nog telefoontjes en verzoeken via de mail. Dan blijkt zo’n handige telefoon toch niet zo handig te zijn, althans niet als je af wilt schakelen.

 

DSC02021Wat hielp was om op verzoeken te reageren met de mededeling dat ik aan mijn vakantie begonnen was en er volgende week weer voor de ander zou zijn, een duik in de boekenkast van het B&B en het beginnen met meditatieve sessies. Daarnaast hielp de wind een handje door de muizenissen uit mijn hoofd te verjagen, de dauw om me te verwonderen over zoveel moois en de grasdijk om mijn resultaatgericht denken los te laten. Grutten, wat liep het zwaar en wat was ik traag!

 

DSC02003Wat echter de beste ontspanning bleek te zijn was het werken met speksteen. Met een eenvoudige schets als idee van wat ‘het’ moest worden ging ik aan de gang met ijzerzaag, bijtel en grove vijl. Om tot de ontdekking te komen dat je wel kunt bedenken waar je de steen ‘weg’ wilt hebben maar dat die toch op heel andere plekken onder je bijtel vandaan springt. Met als gevolg dat de plek waar je een bolling wilde bewaren ineens een gat zit…..Het leert je te dealen met wat is en te reageren op de mogelijkheden die zich dan voordoen i.p.v. je druk te maken over de onmogelijkheden.

 

DSC02037Het vijlen, voelen, kijken en weer vijlen bracht me ook veel plezier. Plezier in het doen, het volgen van mijn gevoel zonder een vastomlijnd resultaat voor ogen. Behalve dat ik dit beeldje op mijn laatste dag wel af wilde hebben. Daar zou ik van in de stress hebben kunnen schieten omdat ik voor mijn gevoel nog veel werk te doen had maar dat gebeurde niet. Simpelweg door de gedachte dat ik me niet druk wilde maken om een deadline maar erop kon vertrouwen dat als het de bedoeling was dat ik dit af zou krijgen, dat dan ook zou lukken en als het niet de bedoeling was dat er zich dan vanzelf oplossingen zouden aandienen voor de problemen die ik zag.

 

DSC02064Deze gedachten hielpen om me in alle vrijheid aan het vijlen, schuren en polijsten te wijden. En met de concentratie en rust, ondanks ettelijke onderbrekingen, groeide mijn blijheid en tevredenheid. Voor datgene wat onder mijn handen, in mijn hart en in mijn hoofd ontstond.

DSC02065

 

 

 

Hoe simpel kan het zijn om los te laten en los te komen.

Hoe goed heeft me dit gedaan om tot diepe rust te komen.

Hoezeer ben ik gevoed met blijheid, tevredenheid en nieuwe energie!

 Nu kan ik weer met frisse moed aan de slag!

 

En hoe doe jij dat? Heb jij jouw manier om af te schakelen en volledig te ontspannen? Of manieren om juist weer nieuwe energie op te doen?

Deel het in het commentaarveld van mijn blog of op mijn Facebookpagina. Wie weet breng jij anderen ook op ideeën!

 

Brigitte

 

Wil jij dezelfde plek en rust ervaren als ik heb gedaan? Ga dan naar www.rezonans.nl en neem een kijkje op de website of nog beter, ga er eens heen!

You may also like

Leave a comment