Je bestemming vinden, hoe doe je dat?

Enkele tips.

De tekst op de Happinezz-kalender van afgelopen zondag vertelde dat het een van de moeilijkste opgaven in je leven is om je richting en doel te vinden. En dat he t recept daarvoor niet in honderd woorden te geven is. Daarom gaven ze alleen een tip: Neem de tijd om te onderzoeken waar je warm voor loopt en gebruik je talenten om hier wat mee te doen.

Mooi! Daar kan ik helemaal achter staan en in mijn trainingen gebruik ik hiervoor de Talenten Motivatie Analyse en enkele werkvormen die al menigmaal tot verrassende inzichten hebben geleid. Toch is het daarmee niet klaar, eerder begint het dan pas.

Wat ik met jullie wil delen in deze blog is wat ik zelf meemaak op mijn pad naar mijn bestemming en de tips die ik op deze manier zelf beproefd heb.
 

  1. Toeval bestaat niet. Wees je bewust van wat er gebeurt en wat dit jou te zeggen heeft.

Inmiddels heb ik ervaren dat bepaalde zaken nooit bij toeval op je pad komen en dat ze ook nooit alleen komen. Dingen gebeuren om een bepaalde reden en wat ik probeer te doen is ze bewust op te merken en de vraag te stellen wat ze mij te zeggen hebben. Het antwoord is niet altijd meteen duidelijk maar soms betekent het simpelweg dat je goed moet luisteren.

Een voorbeeld: Na mijn vakantie viel ik compleet stil. Geen inspiratie om de draad weer op te pakken en wat onrustig omdat het langer duurde dan ik wilde. In een bijdrage op Linked-in schreef ik dit gevoel van mij af en een oud-collega reageerde per telefoon waardoor ik de kans kreeg om mijn zorgen uit te spreken. Dat luchtte op en het gaf me de rust om me over te geven aan het even-niet-weten.

De dag daarna had ik een gesprek met enkele mensen om te onderzoeken op welke doelgroep ik me met mijn bedrijf het beste kon richten. De onderzoekende vragen hielpen mij om het onderwijs te benoemen als mijn hoogste passie en door het enthousiasme wat ik zelf verwoordde besefte ik dat ik hier serieus naar wilde, nee moest luisteren.

In de week die volgde sprak ik mijn prille ideeën her en der uit en kreeg ik niet alleen bemoedigende reacties maar hielp het mij ook om mijn plannen aan te scherpen en te concretiseren. Zodat er nu een plan ligt om een pilot uit te voeren voor jongeren die zoekende zijn naar wat ze willen worden. En de eerste klant zich al gemeld heeft!
 

  1. Tip twee die ik uit deze gebeurtenissen heb gehaald is: zet je geest, je ogen en je oren open voor wat je zelf doet en zegt en laat je door jezelf verrassen.

 

  1. Mijn derde tip is: spreek je ideeën, gedachten en gevoelens uit!

Behalve dat de gebeurtenissen duidelijk maakten dat mezelf uitspreken mij verder hielp kreeg ik ook een aantal teksten onder ogen die mij hier op attendeerden.

In een boekje met inspiratie voor alledag van Anselm Grün schrijft hij over je leven zelf een bestemming geven. Letterlijk: bestemmen, met je stem benoemen en vastleggen. Je mag aan het leven wat je geschonken is je eigen vorm geven. En daarbij hoef je je niet te onderwerpen aan de stemmen van anderen.

Deze stemmen van anderen kennen we allemaal wel. De meningen over wie en wat je bent, kunt, mag en zou moeten doen. Maar vooral over alles wat je niet bent, kunt mag en zou moeten doen. De raadgevingen zijn prima om je te helpen te overleven maar je kunt er ook jezelf door ‘kwijt’ raken. Het bemoedigende is echter dat deze stem nooit verloren gaat.

Dr. Wayne Dyer, die afgelopen week overleed, schreef hierover: Een stem uit het universum roept ons om ons te herinneren aan ons doel- de reden dat we bestaan in deze tijdelijke wereld. Deze stem fluistert, schreeuwt en zingt ons toe om ons te laten weten dat deze ervaring, in dit lichaam, in deze tijd en op deze plaats betekenis heeft.
 

  1. Tip 4 is dan ook: je kent je bestemming, je hoeft je hem alleen te ‘herinneren’.

“Hoe dan?” hoor ik je vragen, “die andere stemmen zijn zo luid, hoe krijg ik die stil?”
 

  1. Neem de tijd om af en toe stil te zijn, stil te staan en te luisteren.

Het overschreeuwen van die andere stemmen helpt meestal niet. Herkennen, benoemen, erkennen, en toelaten maakt dat je je bewust wordt van deze stemmen en ze een plaats kunt geven. Dan worden ze minder luid en kun je jouw oorspronkelijke bestemming niet alleen gaan horen maar er ook je eigen stem aan geven!
 
Kun jij hierbij wel wat hulp gebruiken? Of weet je iemand die van mijn expertise zou kunnen profiteren, meld je dan aan voor een kennismakingsgesprek via het contactformulier op mijn website. We bekijken dan samen wat ik voor je kan betekenen.

Veel succes met het vinden en volgen van jouw bestemming!

Brigitte
 
 
P.S En die stem uit het universum?

Voor mij zijn dat al die ‘toevallige’ gebeurtenissen en mensen geweest die mij hielpen ‘herinneren’ waar mijn bestemming ligt. Waarvoor dank aan: Ans de Graaf ( van Rezonans) die mij op het spoor heeft gezet om me uit te spreken, Armanda van Bree ( van Spring Consultancy) voor haar tijd, aandacht en het doorsturen van mijn plannen, Bob en Jan Slieker ( van BGSconsultancy en JSKconsultancy ) en Nicole Kauwsolee voor hun meedenken en steun, Eric en Angelique Rooijackers ( van Regelrecht, Hier is Eric en Hier is Angelique) voor hun onderzoekende vragen en creatieve manier van meedenken en supporteren, Nick en Liesbeth Coelen ( van Coelen Creaties) voor hun eveneens kritische en positieve manier van bevragen en hun niet aflatende steun en goede raad. Anselm Grün en de schrijvers van de Happinezzkalender voor het schrijven van hun dagelijkse inspiratie.

En natuurlijk Dr Wayne W. Dyer voor het delen van al zijn inzichten en ervaringen en de grote nalatenschap die hij achter laat. In het bijzonder wil ik hier de film the Shift vermelden. Een film die gaat over de verschuiving die er plaats vindt als je gaat luisteren naar de stem van je hart! Deze film is nu gratis te zien op internet (www.waynedyer.nl) en kan ik je van harte aanraden

You may also like

Leave a comment