Ik kan geen gedichten schrijven

Wat denk je bij deze titel?

‘Wat is dit? Gaat hij me leren hoe ik gedichten moet schrijven? Dat lukt toch niet, daar ben ik zo slecht in. Ik zit er uren op te kauwen en dan kom ik nog niet verder dan ‘Sint zat de denken wat hij jou dit jaar zou schenken….’ Nee, dat gaat nooit lukken…’

 

Met enige voorzichtigheid, tenslotte zijn vastgeroeste overtuigingen meestal niet in 2 à 3 dagen los te weken, durf ik wel te beweren dat niets onmogelijk is. Met deze tip ga je in ieder geval met meer plezier aan het schrijven!
Ben je wel een dichttalent maar zie je op tegen andere zaken in je leven? Wil jij daar ‘lichter’ tegenaan kunnen kijken? Pas deze tip dan ook toe.

 

N.B. Het is niet op rijm want ik kan ook niet dichten!

 

Wat maakt gedichten schrijven zo lastig?
Simpel. De overtuiging dat je het niet kunt, nooit gekund hebt en waarschijnlijk ook nooit zult leren.
In jouw hoofd een heel legitieme conclusie. Ontstaan uit jarenlange ervaring waarin je steeds maar weer zat te zwoegen. Wat je ook deed, notitieblokje naast je bed, rijmschema’s en een rijmwoordenboek gebruiken of de gedichtenapp, het hielp niet veel. Dat geeft geen hoop voor de toekomst dus ga ik het niet over dat soort tips hebben.

Trouwens: die van dat notitieblokje…..daar heb ik nog wel een modernere versie voor. Geef ik je onderaan dit blog!

 

Terug naar die overtuiging dat je het niet kunt.

Een overtuiging is slechts een gedachte.
Een gedachte die je jezelf heel vaak verteld hebt: ‘Ik kan niet rijmen’.
Of een mening van anderen die je steeds maar weer moest aanhoren: ’Rijmen is niet jouw sterkste kant, niet?’ of minder vriendelijk ‘ Wat heb je nu weer geschreven, dat rijmt helemaal niet!’
Doordat je het heel vaak gehoord hebt ben je er ook in gaan geloven.
Jij ervaart dat het ‘waar’ is en niet te veranderen.
Je bevestigt dat zelf weer met gedachten en uitspraken als ‘Ik kan echt niet dichten! Wat ik ook doe, niks helpt’. Op het moment dat je dan weer voor je computer zit schiet de stress al in je lijf en denk je: ’Oh, dat wordt weer turen naar een leeg scherm!’ of ‘Ik weet echt niet hoe ik moet beginnen…’ (zucht)
De moed zakt je al bij voorbaat in de schoenen.

 

Je bent in een negatieve spiraal terecht gekomen.

Je aandacht is gericht op wat niet lukt en er is een ‘wet’ die zegt dat alles wat je aandacht geeft groeit. In dit geval groeit jouw pessimistische kijk op je eigen kunnen.
Omdat je jezelf met negatieve gedachten voedt is er weinig kans dat je er iets positiefs van bakt.
Zelfs al lukt het wel dan heb je waarschijnlijk de neiging om dit aan geluk toe te schrijven en niet aan je eigen prestaties. Dat kan immers niet waar zijn!

 

‘Ja, ja’ zul je misschien denken ‘maar positief denken heb ik geprobeerd en dat heeft ook nooit geholpen’.
Vraag je dan eens af: geloofde je er in?
Of dacht je stiekem dat je jezelf maar wat wijsmaakt? Dat het niet waar kan zijn?
Dat komt vaak voor. Het is als een groef in een oude grammofoonplaat. De naald blijft er in hangen en je hoort steeds maar weer hetzelfde deuntje. Hoe vaker hij blijft hangen, hoe dieper de groef en hoe moeilijker hij er weer uit te krijgen is.

 

Hoe kun je jouw gedachte uit die negatieve groef krijgen?

Geef hem een klein zetje. Even oplichten die naald en je hoort de rest van het lied.
Oplichten betekent hier: een klein beetje positiever denken en voelen.
Dat lijkt simpel maar is, zoals eerder al gezegd, niet zo gemakkelijk.
Daarom geef ik je deze oefening als tip cadeau!

 

Om deze oefening te kunnen doen gaan we uit van het feit dat jouw gedachten jouw wereld maken. Jij bent de schepper, degene die creëert. Goede gedachten denken helpt om een betere wereld voor jezelf te maken.
Hoe doe je dat nu zó dat jij ook in die goede gedachten kunt geloven?
Een betere gedachte moet niet te ver afstaan van wat jouw overtuiging is. In één sprong van ‘niet kunnen dichten’ naar ‘dichter des vaderlands’ is ongeloofwaardig, dat roept weerstand op en gaat dus niet werken.
Wat wel werkt is een kleine stap zetten.
Met als leidraad hoe jij je voelt bij die stap.

 

Oefening:

 • Beschrijf de situatie waar je last van hebt en/of tegen opziet.
  Schrijf ook op hoe je je hierbij voelt.
  Voorbeeld:
  Ik kan niet dichten. Ieder jaar lig ik er ’s nachts wakker van. Met moeite pers ik er op het allerlaatste moment een paar versregels uit. De rest gaat het allemaal zo gemakkelijk af!
  Ik voel me ontmoedigt. Ik voel frustratie en jaloezie.

 

 • Zoek naar gedachten die je een beter gevoel geven. Schrijf de gedachten op die in je hoofd opkomen en benoem het bijpassende gevoel. Dat kunnen gevoelens zijn die slechter, even slecht of beter aanvoelen.
  Voorbeeld:
  Wat ik ook doe: het lukt me nooit (vertwijfeling, wanhoop)
  Ik wil helemaal geen Sinterklaas meer vieren, maar dat kan ik niet maken. (schuld)
  Het is ook nooit goed wat ik schrijf, zelfs als ik er zo mijn best op heb gedaan (waardeloosheid)
  Anderen hoeven er niets voor te doen en dan rollen er de mooiste gedichten uit (frustratie, jaloezie)
  Het zal wel nooit veranderen (pessimisme)
  Ik zou moeten kunnen accepteren dat het zo is (tevredenheid)
  Ik ben vast de enige niet die moeite heeft met dichten (tevredenheid)
  Misschien komt er een moment dat ik het niet meer zo erg vind (hoop)
  Ik zou er gewoon om moeten lachen (optimisme)
  Wat zou het heerlijk zijn om het los te kunnen laten (gretigheid)
  Sinterklaas is toch een prachtig feest, we hebben altijd veel plezier (enthousiasme)
  Ik heb veel plezier in mijn leven (geluk)
  Gedichten schrijven staat mijn geluk niet in de weg (kracht)
  Ik ben blij dat ik er ben en gedichten mag schrijven! (liefde)

 

 • Wanneer je merkt dat je je bij bepaalde gedachten een gevoel van opluchting krijgt ben je op de goede weg. Opluchting betekent dat je de weerstand, die je tegen de positieve gedachte hebt, los laat. Net als een ballon stijg je op naar een beter gevoel dan je eerst had.
  Voorbeeld: Van pessimisme naar tevredenheid
  Je bent niet tevreden met je situatie. Je mag niet tevreden zijn van jezelf want je vind dat je moet kunnen dichten. Wanneer je accepteert dat je dat niet per se moet kunnen, verzet je je niet langer tegen het tevreden (mogen) voelen.

 

 • Wanneer je bij het opschrijven van de gedachten merkt dat je een te grote sprong maakt ( je voelt vanzelf de weerstand tegen wat je hebt geschreven) ga dan terug naar de gedachte waar je nog wel in gelooft.
  Voorbeeld: Van kracht naar liefde
  ‘Gedichten schrijven staat mijn geluk niet in de weg. Dat klopt, er zijn belangrijkere dingen in mijn leven. Maar dat ik blij ben dat ik gedichten mag schrijven? Dat gaat me te ver, dat is nu ook weer niet waar’.

 

 • Richt je aandacht nu bewust op het opgeluchte gevoel en de bijbehorende gedachte. Doe dit steeds als je weer in die negatieve groef zit. Licht en lucht jezelf op!

 

Je zult zien en ervaren dat wanneer je een gevoel van opluchting hebt over wat je te doen staat, je dit steeds gemakkelijker afgaat. Zodat je misschien niet dit jaar maar toch zeker volgend jaar met plezier rondbazuint:

‘Ik kan gedichten schrijven!

 

Jullie begrijpen wel, lieve kinderen, dat mijn voorbeeld een knipoog is naar meer serieuze zaken. De oefening is hiervoor echter ook goed te gebruiken!
Heb je iets wat je al je hele leven als ‘last’ ervaart of heb je iets ernstigs meegemaakt, dan kost het wel tijd en doorzettingsvermogen om je bewust op dat betere gevoel te richten.

Let op!: ga met ernstige fysieke en/of psychische klachten altijd naar je huisarts. Hij of zij kan met je meekijken welke hulp het beste bij jou past.

Verwacht geen wonderen maar gun jezelf de weg van de geleidelijkheid.
Steeds een klein beetje loslaten leidt uiteindelijk ook tot de oplossing.
In de beeldspraak van de ballon:

als de lucht eruit kan en

de druk ervan af is

blijft er weinig meer over dan een leeg omhulsel.

 

Veel succes met het verlichten van het dichten en meer….!

 

Sint Nicolaas

 

Nog een tip cadeau!
Heb je vragen over het starten van je eigen bedrijf en zie je tegen bepaalde zaken op? Neem dan contact op met Brigitte van Beek van MOED loopbaantraining. Zij helpt je graag met het ombuigen van negatieve gedachten naar positieve. In een gratis sparringsessie kun jij je verhaal kwijt en kijkt zij met je mee naar wat je kunt doen.

 

De beloofde tip: De moderne versie van het notitieblokje naast je bed.
Heb je ’s nachts een goede inval en stromen de dichtregels uit je mond? Gebruik dan de recorder-functie van je telefoon en spreek het meteen in. Je loopt misschien het risico dat je partner je ’s ochtends boos aankijkt of dat je een gedicht over al die nachtelijke verstoringen op je bord krijgt maar à lá, dat is het wel waard om niet meer wakker te liggen van al die gedichten!

You may also like

Leave a comment