If it’s still on your mind, it’s worth taking the risk

Soms heb je van die verlangens of dromen die maar terug blijven komen.

Ook al heb je eerder besloten dat ze niet haalbaar of te realiseren zijn. Met gegronde redenen. Maar je hart klopt iedere keer weer bij je aan. En dat doet pijn of brengt je aan het twijfelen. Je wil liever vrede hebben met je beslissing en die droom los kunnen laten. Overtuigen helpt niet. Naar je hart luisteren, ermee aan de slag gaan en soms de tijd zijn werk laten doen helpt wel. In dit blog vertel ik je wat het verlangen naar een kat mij geleerd heeft.

Mijn kat ging dood

Hij was al oud, 19 jaar. Op en versleten en ik heb hem rustig in laten slapen.
De vraag was: neem ik weer een nieuwe? Met de vakantie voor de deur was het besluit al snel: ”Nee, nu niet”. Na de vakantie waren er andere redenen om geen huisdier meer te nemen. Zo kon ik gemakkelijk weg gaan, werken waar en tot hoe laat ik wilde. Liep ik ook het risico niet meer op onverwachte kosten van de dierenarts. Hoefde ik me geen zorgen te maken of mijn kat de tuin van de buren zou bevuilen, vogels zou vangen etc. etc. Hoefde ik geen andere mensen te vragen en te belasten met de zorg voor wat ik mijn verantwoordelijkheid vond. Dus koos ik voor het meest verstandige en het gemak niet meer gebonden te zijn dus: geen kat.

Maar katten bleven mijn aandacht trekken.
Zou ik er dan toch weer een nemen?
Nee, die vrijheid was toch wel erg fijn…..of was me die toch al minder waard?

Wat wilde mijn hart?

Wat herkende ik bij mezelf?

 • Katten in de buurt die om een knuffel kwamen waren van harte welkom.
 • Katten in mijn tuin, geen probleem.
 • Oppassen op andermans katten? Leuk!
 • Ik keek op de website van het dierenasiel kijken welke katten er aangeboden werden
 • Na een volgende vakantie bij het dierenasiel ging ik kijken of er een kat was die mij wel als zijn nieuwe bazin wilde hebben.

Maar toch nog niet overtuigd dat de juiste er tussen zat dus nog maar niet gedaan.

Wat wel duidelijk werd: ik werd er erg blij van! Ik krijg de glimlach niet van mijn gezicht als ik katten zie. Met hun eigenwijze blikken, speelsheid en lome aandacht. Daar wil ik altijd wel van genieten. Dat was wat mijn hart me vertelde. En in mijn hart en hoofd nam ik de beslissing: er komt nog een nieuwe.

Wil jij antwoord op de vraag waarom jouw droom zo hardnekkig is?

Kijk dan eens naar wat je raakt, wat jouw emotie oproept. Dat is de stem van je hart.
Herken het en sta er bij stil dat het je iets te zeggen heeft. Dat als het steeds weer voorbij komt het wel belangrijk voor jou moet zijn! Sta jezelf toe om toe te geven dat je iets heel graag wilt. Zonder je verlangen meteen de kop in te drukken omdat er allerlei haken en ogen aan zitten. Daar mag en kun je later naar kijken.

De ultieme test is om tegen jezelf te zeggen: “Dit ga ik (nog een keer) doen/ maken/ kopen/ bereiken!”
En kijk dan of die smile nog van je gezicht af te krijgen is……

Word je er niet blij van?

Gaat het vuurtje niet harder branden, sluit je droom dan af.
(Voel je dan toch teleurstelling? Lees dan nog even verder….)

Word je er wel blij van?

Ga er dan mee aan de slag. Met die droom.
Onderzoek welke risico’s jou tegenhouden en denk in mogelijkheden om die risico’s weg te werken of tot een minimum te beperken. Wil je weten hoe je dat doet? Zeg tegen jezelf: “Ja, en……” in plaats van “Ja, maar….”

Ook al ben ik van mening dat dat kan helpen denk ik ook dat wanneer jij jouw droom waardevol genoeg vindt die risico’s je niet meer in de weg zullen staan. Dan kom je in actie en zoek je vanzelf naar mogelijkheden en vind je ze ook. En worden er dingen van je gevraagd die je eerder niet wilde doen of niet durfde? Met een groot verlangen groeien ook je moed en je vertrouwen. En neem je zelfs de risico’s op de koop toe.

Wat heb ik gedaan met mijn beslissing dat er nog een nieuwe kat zou komen?

Eerlijk gezegd heb ik het op zijn beloop gelaten. Niet echt actie ondernomen want het gemak suste mijn verlangen weer. Het vuurtje brandde toch niet hard genoeg.

Maar ik werd opnieuw getriggerd:

 • Ik merkte dat ik minder rekening ging houden met anderen. Ik merkte ook dat ik me niet meer zo graag vast liet leggen qua afspraken e.d. Dat mijn vrijheid me ook beperkte om volmondig ergens voor te gaan. Dat wilde ik niet. Ik besefte dat dat mede kwam omdat ik thuis met niemand rekening hoefde te houden. Zou een kat me weer kunnen laten zien hoe fijn het is om me te binden?
 • Mijn moeder ging verhuizen. Ze heeft na de dood van mijn vader altijd nog gezegd dat ze een kat wilde. Haar overtuiging dat dat niet leuk was voor de kat als deze achter zou blijven heeft haar steeds weer tegengehouden. Wat mijn zus en ik ook aandroegen als oplossing. Het is nu 17 jaar later. Zij had lang van haar kat kunnen genieten. Nu woont ze op een plek waar ze geen huisdieren meer mag houden. Het heeft mijn ogen geopend: doe de dingen wanneer en zolang je ze kunt. Met hulp indien nodig.
 • In 2020 word ik 60. Een mijlpaal in mijn ogen. Ik heb 2/3e van mijn leven achter de rug. De derde helft staat voor de deur en ik ben plan om er vooral van te genieten! Een kat als maatje stond als eerste op mijn lijstje. (Tweede? een leuk feest geven!

Door deze triggers ging mijn vuurtje hard genoeg branden om in actie te komen.

Brandt jouw vuurtje ook (nog) niet hard genoeg maar voel je wel teleurstelling bij het afblazen van jouw wens?

Laat dan de tijd zijn werk doen:

 1. Doe eerst wat je wilt/ moet doen. Daarna kun je in vrijheid opnieuw een keuze maken.
 2. Herken de triggers: wat komt er voorbij wat je aan het denken zet?
 3. Kijk dan of de bezwaren nog net zo zwaar wegen als eerst: je omstandigheden veranderen maar ook wat je eerder zo belangrijk vond kan nu minder belangrijk zijn.

Het zou zomaar kunnen zijn dat nu de juiste tijd is aangebroken.
Ga er dan voor!

Vind je dat je niet op je beslissing terug mag komen?

Zet jezelf niet vast door je eigen en andermans norm dat je niet op een eerdere beslissing terug mag komen. Dat kan namelijk wel.
De waarde die eronder zit is dat je je aan de afspraken houdt. Dat je betrouwbaar bent.
Dat ben je ook. Maar niet ten koste van jezelf.  Op een eerder besluit terugkomen getuigt van zelfkennis, van wijsheid en erkenning dat je eerdere keuze je niet gebracht heeft wat je wil. Dat je nu een nieuwe keuze maakt. Waarmee je trouw bent aan jezelf en aan jouw diepste wens.
Dat mag.

 

Zou je dat een ander ook niet adviseren?
Ja toch?

Is it still on your mind?

En is het tijd om ermee aan de slag te gaan?

Take the risk en doe mee aan het MOEDcamp-for-YOU!

Een hele dag om duidelijkheid te krijgen, inspiratie en moed op te doen.

Kijk voor meer informatie op de aparte pagina: moedcamp-for-you

 

Brigitte

 

P.S. Benieuwd of die kat er gekomen is? Jazeker!

You may also like

Leave a comment