Help! Ik kan niet kiezen….

“Welke wens brengt je hier?” vraag ik aan het begin van mijn lezing.

“Wens? Ik heb geen wens, ik kan juist niet kiezen….”

 

Herkenbaar?

 • Ik durf niet te beslissen, bang dat het mislukt en dan heb ik gefaald
 • Ik durf er niet op te vertrouwen dat ik alles heb uitgezocht dus kan ik geen goede afweging maken
 • Ik ben bang om de verkeerde keuze te maken en niet terug te kunnen
 • Ik ben bang iets te verliezen
 • Ik ben bang om iets te missen, ik vind allebei /alles
 • Ik zie door de bomen het bos niet meer, er is te veel om uit te kiezen en dus val ik helemaal stil

 

Zijn twee of meer van bovenstaande zinnen op jou van toepassing? Lees dan verder hoe jij gemakkelijker kunt gaan kiezen.

 

Weten wat je tegenhoudt

Je wil graag gemakkelijker kiezen, een beslissing nemen. Je merkt dat dat niet lukt. Weten wat je tegenhoudt is één manier om dat te veranderen. Onderzoek daarvoor welke overtuiging er achter jouw zin schuilt. Zet maar eens ‘ik moet’, ‘ik mag niet’ of in de zin:

 • Ik mag niet mislukken, ik moet succesvol zijn
 • Ik moet het zeker weten
 • Ik mag niet op mijn beslissing terugkomen
 • Als ik maar niets verlies….

Heb je dit gedaan, dan ben je er nog niet want er is ook nog een conclusie verbonden aan jouw gedachte. Deze conclusie is meestal niet meteen zichtbaar. Je komt deze te weten wanneer je een ‘want anders….’ of ‘want dan…..’ achter de zin zet en het antwoord invult. Bijvoorbeeld:

 • Ik mag niet mislukken want anders zullen ze me wel waardeloos vinden
 • Ik moet het zeker weten want anders ben ik niet goed genoeg
 • Als ik maar niets verlies want dan word ik ongelukkig

In het antwoord zit vaak angst verborgen. Angst voor verlies van bezit, je eigenwaarde en/of de waardering van anderen.  Het kiezen krijgt hierdoor een veel zwaardere lading dan het kiezen tussen 2 of meer dingen feitelijk is en dan je op het eerste oog kunt zien. Je verbindt er een hele toekomst aan. Die ook nog eens in beton gegoten is. Gelukkig is dat niet zo.

Een keuze is slechts één stap in de ene of in de andere richting.

Zie je beslissing als een onderzoek naar wat het oplevert, een weg die je inslaat en je vanzelf meer duidelijkheid geeft, plus nieuwe kruisingen waarop weer een nieuwe richting mogelijk is. Jij zelf hebt de regie en kunt op ieder moment opnieuw kiezen!

 

 

Een duwtje in de rug

Natuurlijk kunnen bepaalde keuzes vergaande consequenties hebben en is het goed om zaken grondig af te wegen. Maar als het wikken en wegen geen duidelijke uitslag oplevert kun je ook de volgende tactieken gebruiken. Zoals een van de deelnemers aan mijn lezing zei: ‘Soms heb je gewoon een duwtje nodig”.

 

 1. Gooi eens een munt op.

Een belangrijke beslissing af laten hangen van het toeval?! Ja, zeker! Maar niet zoals dat bij een toss gebeurt. Je geeft je keuzes ‘kop’ en ‘munt’ en gooit de munt op. Degene die boven ligt ga je doen. Registreer nu wat je voelt en denkt wanneer deze keuze voor je ligt. Ben je blij en opgelucht dan kun je hem met een gerust hart opvolgen. Schiet je in de stress en beginnen de mitsen en maren in je hoofd rond te spoken, dan weet je dat dit niet de juiste keuze is. Doe dan het andere.

 

 1. Maak van je keuzemogelijkheden een kans om te ontdekken wat bij je past.

Deze tactiek betekent dat je de verschillende keuzes gaat uitproberen. Ga het doen! In plaats van de beslissing in je hoofd te maken ga je aan den lijve ervaren wat de mogelijkheden jou vertellen. Wanneer gevoel en verstand niet op één lijn zitten kun je keuzes wegstrepen en zal de best passende beslissing duidelijk worden.

 

 1. Leg de lat wat minder hoog en de gewenste uitslag wat minder vast.

Hiermee bedoel ik dat je wat minder streng voor jezelf mag zijn. Gun jezelf je ‘probeersels’ en kijk er eens anders tegenaan als ze niet het resultaat opleveren dat je gewild had. Welke uitkomsten heb je wèl gekregen? Waardeer de ontdekkingen en ervaringen die je opdoet en gun jezelf je eigen leerproces! Je kunt dit leren ook als uitgangspunt nemen van je keuze. Daarmee kun je niets verliezen, alleen maar winnen, welke keuze je ook maakt!

 

 1. Neem de tijd om een beslissing te laten ontstaan.

Zet de druk van het moeten beslissen van je af. Maak er geen probleem meer van dat je het niet weet. Verzet je gedachten en ga iets doen waardoor je ruimte krijgt om naar je hart te luisteren. Want dat klopt.

 

Samenvattend:

kiezen gaat gemakkelijker als je

niet alleen luistert naar je hoofd

maar je hart erbij betrekt.

 

(En voor de heel angstige kiezers: leg een vangnet aan….)

 

Kun jij maar niet kiezen tussen een (andere) baan of een eigen onderneming starten? Ben je bang dat je het niet kunt of dat het toch niet de juiste keuze zal blijken te zijn? Spoken er nog meer gedachten door je hoofd die je alsmaar wakker houden uit je slaap?

Spar dan eens met me en we bekijken samen wat ik voor je kan betekenen. Kijk op: www.moed.training/gratis-sparringsessie/

 

Brigitte

You may also like

Leave a comment