DSC02346Door: Frits van Loon

Ik ben Frits van Loon, 21 jaar oud en momenteel zoekende naar een geschikte masterstudie. Ik heb de bachelor Organisatiewetenschappen afgerond en heb  besloten om een tussenjaar te nemen. De voornaamste reden hiervoor is dat ik nu eens niet overhaast een beslissing wil nemen. Dadelijk kies ik de verkeerde master, rol ik als gevolg daarvan in een baan en kom ik er over een aantal jaar achter dat ik helemaal de verkeerde keuze heb gemaakt! De angst hiervoor heeft mij  doen besluiten om een jaar tot mijzelf te komen en te onderzoeken: Wie ben ik nou eigenlijk? Wat vind ik leuk? Waar liggen mijn talenten? Wat wil ik met de rest van mijn leven doen?

 

Met als doel een antwoord te vinden op deze vragen ben ik begonnen aan de studie- en beroepskeuze pilot van MOED. Ook al waren mijn vragen niet specifiek gericht op het vinden van een master of een beroep, maar meer op het vinden van mijzelf, Brigitte verzekerde mij dat deze training ook voor mij een stip op de horizon kon bieden.

 

De Talenten Motivatie Analyse (TMA) die ik aan het begin van de training heb gemaakt was voor mij al van grote waarde. Ook al was ik het niet met alles helemaal eens wat er stond, bij sommige stukken kwam er echt ‘Wauw! Dit had ik zelf nooit zo goed op kunnen schrijven’ in mijn hoofd. In het gecombineerde intake- en evaluatiegesprek dat ik vervolgens met Brigitte had, heb ik de mogelijkheid gekregen om mijzelf voor te stellen, mijn mening over de analyse te geven en is er uitgebreid toegelicht wat er nou daadwerkelijk in de analyse staat. Toen bleek dat een lage score op een bepaalde competentie altijd weer positieve kanten heeft en Brigitte koppelt de uitslag van de analyse erg goed aan de verhalen die ik over mijzelf vertel. De analyse moet naar mijn mening niet als het ‘heilige’ middel worden gezien, maar gecombineerd met het intake- en evaluatiegesprek rolt er een erg uitgebreid beeld uit van wie jij bent, waar jouw talenten liggen en waardoor jij gemotiveerd wordt.

 

In de twee trainingsdagdelen die volgden vond ik het fijn dat ik me meer kon richten op de toekomst. Ik had een beter beeld van mijzelf, wist ongeveer waar mijn kwaliteiten lagen, maar wat betekent dat voor de keuzes die ik moet maken? Hiervoor bleken de normen, maar vooral ook de waarden die ik belangrijk vind van belang. Met deze waarden, die in de training  geïdentificeerd werden, kon ik al een heel goed beeld scheppen van een beroep of organisatie waarin ik zou willen of kunnen werken of, zoals in mijn geval, een eigen bedrijfje om misschien op te starten. Door, tijdens de training, met de overige deelnemers te brainstormen over mijn talenten, drijfveren, waarden en mogelijkheden en dingen op papier te zetten ben ik een stuk zelfverzekerder geworden in wie ik ben en vooral in wat ik kan.

 

De stip op de horizon die Brigitte mij beloofd had, is er naar mijn mening zeker gekomen. De angst om keuzes te maken zat er bij mij echt in. Natuurlijk is die niet in één keer weg door deze training, maar ik ben mij er wel van bewust geworden dat het helemaal niet zo’n ‘big deal’ is om keuzes te maken. Iedereen bewandelt zijn eigen pad, en uiteindelijk is alles wat je doet weer een leermoment. Een studiekeuze, en in mijn geval masterkeuze, betekent dus niet dat de rest van mijn leven hier door bepaald wordt. Het is hierbij wel goed om een beeld te hebben van wie jij nou eigenlijk bent, en hier geeft deze training in mijn ogen een erg goed antwoord op.

 

Met de TMA, het lesmateriaal en het uiteindelijke advies in mijn achterzak kan ik met een nieuwe blik naar mijn masterkeuze kijken. Ik bewandel mijn eigen pad, van elke keuze die ik maak kan ik weer leren, en ik zal zien we de toekomst mij brengt!

 

Frits van Loon