Dilemma en een oplossing

Dilemma

Je staat voor een keuze waarvan je niet goed weet welke de juiste is. Beide alternatieven zijn even (on)aantrekkelijk en hebben zowel voor- als nadelen. Ik kom het vaak tegen als mensen ander werk willen gaan doen. Het oude betekent zekerheid en het nieuwe  onzekerheid. Gedachten over wat je ermee opgeeft en wat je ermee wint spelen een grote rol. De plussen en de minnen op een rijtje zetten geeft overzicht maar logica en verstand brengen niet altijd uitkomst. Hoe je dan tot een keuze komt is heel persoonlijk.

Vorige week kwam ik zelf voor een dilemma te staan:

Geef ik (een deel van) mijn bedrijf op of ga ik op de oude voet door?

In dit blog lees je over mijn oplossing.

Wat is het probleem?

Naast mijn werk als loopbaancoach en -trainer geef ik ook Nederlandse les aan mensen van buitenlandse afkomst. Voor deze baan kreeg ik uitbreiding van lesuren aangeboden. Met mogelijk een vast contract.

Heel aantrekkelijk! Het belangrijkste voordeel is dat ik hierdoor meer zekerheid qua inkomsten krijg en minder spanning heb m.b.t. het binnenhalen van klanten. Ik win er vooral rust mee.

Minder aantrekkelijk is dat ik minder tijd kan besteden aan het werk dat ik het leukste vind en het liefste doe.  Daarnaast heb ik vorig jaar veel geld geïnvesteerd in mezelf en in mijn bedrijf en de kans dat ik deze investering 'eruit ga halen' wordt hierdoor kleiner. Ik kan er dus plezier en veel geld mee verliezen.

Waar zal ik voor kiezen? Zekerheid en rust of spanning en plezier.

Hoe kom je tot een oplossing?

Wat ik in mijn lezingen, workshops en trainingen vertel is om 6 stappen te zetten:

 1. begrijp dat je krijgt wat je denkt
 2. herken je gedachten
 3. ontdek waarom deze belangrijk voor je zijn
 4. erken en waardeer je overtuigingen
 5. onderzoek andere mogelijkheden en
 6. kies voor helpende gedachten

 

Met de eerste twee punten werk ik zo vaak dat dat ook als het voor mezelf is als vanzelf gaat:

 • Als het maar niet tegenvalt om gebonden te zijn aan voor een baas werken
 • Kan ik dan nog wel genoeg tijd besteden aan MOED om de leuke dingen te blijven doen?
 • Als ik dan maar niet failliet ga!
 • Wat zullen ze van me denken als ik voor zekerheid kies? Dat past toch niet bij MOED.
 • etc.

Wat is er nu echt aan de hand?

Om deze vraag te beantwoorden kun je jezelf drie vragen stellen:

 • wat moet ik van mezelf en/of
 • wat mag ik niet? en
 • Waarom is dat zo belangrijk voor me?

In mijn geval is kiezen voor zekerheid tegenovergesteld aan wat ik uit wil dragen nl. de moed hebben om voor onzekerheid te gaan als je dat meer plezier en voldoening in je leven oplevert. Kiezen voor meer uren voelt alsof ik de moed (en MOED) opgeef. En ik zeg zo vaak dat het hard werken is om voor je droom te gaan. Dan kan ik nu toch zelf niet opgeven als het wat moeilijker wordt?

Kortom:

Ik moet het goede voorbeeld geven.

Ik moet doen wat ik zeg: practice what you preach.

Ik mag niet opgeven. Ik moet volhouden.

 

In alle vrijheid die ik voor mezelf gewonnen heb is er een nieuwe onvrijheid ontstaan, een nieuwe belemmerende overtuiging. Eerlijk gezegd: nu hij zo zwart op wit staat blijkt het toch een 'oudje' te zijn.

 

Waarom is dit zo belangrijk voor me?

Volhouden staat voor verstandig zijn, doorzetten en kracht. In mijn beleving zijn dat kwaliteiten die je waardering opleveren. En dat wil ik wel graag: gewaardeerd worden.

Opgeven staat voor falen en slap zijn. Dat zijn niet zo'n beste kwaliteiten en daar wil ik liever niet mee geassocieerd worden.

 

Wat is het gevolg?

Zolang ik streef naar waardering van anderen zal ik niet opgeven en blijven volhouden. Op zich helemaal niks mis mee maar het belemmert me nu om andere opties te bekijken. Om mijn urenuitbreiding te accepteren, me er niet schuldig om te voelen en er blij mee te zijn.

 

Wat zijn andere mogelijkheden?

Vraag jezelf af of het wel klopt wat je denkt. Is het altijd zo? Bij iedereen en overal? Welke andere mogelijkheden zijn er? Hoe denken andere mensen er over? Hoe denk jij over mensen die, in mijn geval, opgeven?

Vooral de laatste vraag levert mij interessante antwoorden op:

 • Ik geef altijd aan dat ook al weet je waar je doel ligt en wat je bestemming is, je jezelf allerlei omleidingen mag gunnen. Zolang je jouw stip op de horizon maar kunt blijven zien! Soms is het noodzakelijk om eerst iets anders te doen en daardoor weer verder te kunnen gaan.
 • Je kunt wel plannen maken maar het 'leven' trekt zich daar meestal niet veel van aan. Aanpassen (en daar kan opgeven ook bij horen) en zien wat goed voor jou is op dat moment is dan mijn advies.
 • Mensen die opgeven kunnen de meest verstandige beslissing nemen die er is. Volhouden kan veel meer verlies opleveren. Verlies aan energie, geld, vertrouwen, gezondheid etc.

Hoe kies je voor helpende gedachten?

Met het onderzoeken van andere mogelijkheden creëer je voor jezelf een opening om anders te gaan denken. Je kunt daar bewust voor kiezen! Benoem je nieuwe gedachten in positieve zin en zeg het vaak tegen jezelf.

In mijn geval neem ik mijn eigen advies ter harte:

 • Deze omleiding is goed voor mij om mijn financiën aan te vullen en straks weer verder te gaan.
 • Op krachten komen door meer ontspanning te krijgen is op dit moment goed voor mij.
 • Ik doe wat ik graag doe en dat is het overdragen van kennis waarmee anderen meer mogelijkheden krijgen om hun leven zo in te richten als ze graag willen. Ik doe het nu in een andere vorm.

 

En de conclusie is:

Ik ga meer lesgeven en minder tijd besteden aan MOED.

Het is geen kwestie van opgeven, ik ga simpelweg mijn tijd anders verdelen en hou op een andere manier vol.

Een simpeler oplossing?

Vind je al die stappen maar lastig?

Dan heb ik nog een simpele oplossing: bedenk bij alle keuzes die je maakt

Je kunt altijd weer opnieuw kiezen!

Twijfel jij over het switchen van werk? Of je iets nieuws gaat doen of bij het oude zult blijven? Kun jij wel wat MOED en inspiratie gebruiken ?

Schrijf je dan in voor het MOEDcamp for YOU!

Voor meer informatie en aanmelden klik  je hier.

 

Brigitte

You may also like

Leave a comment