Beslissen, een praktijkvoorbeeld

De vakantie staat voor de deur en dat is genieten, toch? Beide woorden  lijken synoniem aan elkaar te zijn maar de praktijk is vaak anders. In dit blog een voorbeeld uit eigen doos. Over niet weten waar naar toe op vakantie te gaan en hoe ik tot een beslissing ben gekomen. Ter inspiratie, lering en vermaak!

 

Ik kom mezelf altijd weer tegen.

Heb ik mooie ideeën op papier gezet over manieren om tot een goede beslissing te komen, sta ik zelf voor een beslissing en werkt het niet!

Voer voor onderzoek en met mezelf als voorbeeld heb ik geen excuus om het niet te doen……

 

Wat jij er aan hebt

 • Herkenning en opluchting dat je niet de enige bent die niet weet wat-ie wil
 • Plezier om wat niet werkt ( Dat mag!)
 • Inspiratie om te onderzoeken welke manier voor jou het beste werkt
 • Toe te passen op de vraag wat je het liefste wilt met je werk

Maakt niet uit……doe er vooral je voordeel mee! ( en dat kan ook zijn dat je beslist om NIET verder te lezen!)

 

Wat er gebeurde

Mijn vakantieplannen om richting Schotland te gaan, gingen niet door en daaruit volgde de vraag: wat nu?

Geen bestemming die nog hoog (of überhaupt) op mijn lijstje stond en ook geen spontane inval. Wel het besef dat ik het niet wist en mijn eigen advies wel eens uit kon proberen. Dat advies (lees mijn vorige blog) is gestoeld op de creatiespiraal. Starten vanuit je wens, deze verbeelden, er in geloven, hem uiten en daarna onderzoeken en plannen. Met als eindresultaat dat de beslissing er vanzelf uitrolt. Maar in dit geval bleek beginnen met een wens niet te werken, want die had ik niet. En zonder wens is verbeelden ook wat lastig.

 

Dan maar gewoon gaan googelen. Op single-reizen, creatieve vakanties, wandelvakanties, meditatie/ yoga en anderszins spiritueel getinte vakanties, te berijden en basic accommodatie met een mogelijkheid tot verwennerij (sauna bv.) Dat leverde een aantal mogelijkheden op. Met tegelijkertijd een reeks aan mitsen en maren…

 

Wat mitsen en maren je kunnen vertellen.

Mitsen en maren zijn een bron van informatie en goede richtingaangevers. De mijne bleken van zeer praktische aard te zijn:

 • Past het aanbod in de planning? Oftewel: wanneer wil ik gaan en hoe lang dan?

Pas toen ik hier even voor ging zitten kon ik de beschikbare tijd (3 weken) inkaderen. De eerste week nog ‘rund um Hause’ willen blijven vanwege een gepland uitstapje. Daarna beslissen wanneer ik weer terug wilde zijn i.v.m. de eerste bedrijfsactiviteiten die op de rol staan. Daarbij volgde ik mijn gevoel dat ik het niet prettig vind om op de laatste dag pas thuis te komen. Nee, ik wil rustig kunnen opruimen, wassen, boodschappen doen en de tijd hebben om me voor te bereiden. Dus: maandag aan het werk? Dan vrijdagavond thuis zijn. Helder. Dus bleven er 12 dagen over.

 

 • Wat heb ik te besteden? Kan ik daar 12 dagen mee toekomen?

Tja, dat is natuurlijk ook afhankelijk van wat ik wil doen, de accommodatie en uitstapjes e.d. Dan maar alvast de basics onderzocht:

 • wat kosten verschillende accommodaties in het hoogseizoen? Zijn er last-minutes of arrangementen? Wat zit er bij inbegrepen en wil ik dat? Heb ik daar de prijs voor over?
 • Hoeveel wil ik rijden en wat kost de benzine me dan? Of ga ik met Openbaar vervoer? ( ècht niet!)
 • Wat wil ik aan eten en drinken uitgeven? Wat aan een activiteit of excursie?

 

Al doende werd ik me bewust van mijn intuïtieve zoekgedrag en daarmee ook van wat ik niet en wat ik wel wilde. Kijk mee en vul voor jezelf eens in wat jouw voorkeuren zouden zijn!

 • Die zeil-wandel vijfdaagse? Niet handig als ik weet dat ik snel zeeziek ben en op mijn privacy gesteld ben. Voorkeur voor de natuur en specifiek een bosrijke omgeving om in te wandelen werd de eerste richtingaanwijzer. Niet te dicht op elkaars lip maar wel met mensen om me heen èn met een plek om me terug te kunnen trekken en te kunnen lezen, werd de tweede.
 • Creatieve vakanties? Leuk maar te veel vastgepind zitten (weet helemaal niet of dat zo is, hoor) maken me duidelijk dat ik per dag wil kunnen beslissen wat ik ga doen. Dus ik wil geen vast programma, er moet genoeg te doen/te kiezen zijn en binnen handbereik. Derde punt.
 • Spirituele vakanties? Ook leuk maar om daar nou iedere dag mee bezig te zijn? Nee, dat vind ik nou net iets te veel van het goede. 1 of 2 keer per week? Ja, dat voelt beter. Punt vier.
 • Stayokay? Bungalowparken? Kamperen? De eerste geeft me de flexibiliteit om te gaan waar ik wil maar ik hou toch meer van een ‘eigen plekje’. De tweede geeft wel meer die eigen plek plus wat meer luxe, is wel duur en geeft ook meer drukte…… wat ik dus niet zoek. Met de tent op pad geeft me mijn eigen plek, ik kan de rust, de luxe en ook de prijs zelf bepalen (naar gelang de camping). Mooi! Vijfde richtinggever dus: rust gaat voor luxe en geen € 100,- per nacht alleen voor de accommodatie. € 30,- is super, voor een kampeerplek zeker en ook als ik een kamer met 6 man moet delen, maar dat dan alleen voor 1 of 2 nachtjes….
 • Te berijden? Een trip naar het Thuringer Wald betekent twee reis/uitpak/inpakdagen en maakt dat er nog 10 dagen overblijven. Dat gaat. In Nederland of België blijven kost me 1 dag minder, en levert meer rust op. Klinkt al beter. Vliegen? Neuh, niet in het hoogseizoen, daar word ik niet blij van! Met de bus? Is ook een mogelijkheid maar dan heb ik minder bewegingsvrijheid en als alleenstaande maken de toeslagen het financieel weer minder interessant. Met de trein dan? Altijd leuk maar met een zwaardere rugzak (als ik meerdere dagen weg wil zijn) is geen aanlokkelijk vooruitzicht. Dat maakt de dingen ook duidelijk: voorkeur voor de auto, reistijd rond de 3 uur max en voor een enkele trip zijn bus en trein prima te doen. Wat het kost heb ik voor een groot deel zelf in de hand. Zesde punt.

 

Zo werden mijn wensen me duidelijk.

De manier waarop is wel tegengesteld  aan de volgorde in de creatiespiraalmethode. Dat heb ik er dan weer van geleerd! De wens werd immers langzaamaan duidelijk door te plannen en te onderzoeken. Het uitschrijven kun je zien als het uiten. Eenmaal zwart op wit worden de dingen veel reëler en ik kon vooral bij de kosten voelen of het me tegenstond of niet. Geloof ik in wat ik op papier gezet heb, mijn zes uitgangspunten? Helemaal! Geen twijfel mogelijk!Kan ik het me dan ook voor de geest halen? Me verbeelden hoe ik mijn vakantie zie? Deels werd het heel zichtbaar: een aantal dagen op de plek waar ik al eerder geweest ben, bij Ans van B&B ( plus klein kampeerterrein) Rezonans in Warnsveld. Mogelijk gevolgd door een andere invulling, afhankelijk van het overgebleven budget. Dan zie ik mezelf met de trein reizen en nog niet weten waar ik overnacht.

En terwijl ik dit opschrijf voel ik al dat het klopt en dit de juiste beslissing is. Niet alleen dat, maar ook dat het mijn manier van beslissen is. En dat voelt zo goed!

 

 

Conclusie?

Komen tot een juiste beslissing kan op vele manieren.

Zoek vooral naar de manier die bij jou past!

 

 

Wat heeft het onderzoek nog meer opgeleverd?

Voor mij was dit voorval verhelderend omdat ik besefte dat het niet zozeer om de bestemming ging maar om het feit of ik er mezelf  kan zijn, de dingen kan doen die me blij maken tegen een prijs die me blij maakt. En dat kun je vrijwel gelijk stellen aan het beslissen of je wel of niet van baan/werk verandert. Dit neem ik weer mee in mijn rugzak om jou beter van dienst te zijn bij het vinden van jouw werkbestemming.

 

Heb je vragen op het gebied van jouw loopbaan? Wensen maar moeite om een beslissing te nemen? Spar dan eens met me en we bespreken samen wat ik voor jou kan betekenen.

Brigitte

 

 

Afbeelding: legpuzzle Jan van Haasteren

You may also like

Leave a comment